Sijoittamisen aloittaminen on helppoa silloin kuin pääomaa löytyy, mutta siinä onnistuminen on toinen juttu. Jokaisen sijoitusmaailmaan hyppäävän on hyvä tietää vähintään sijoittamiseen liittyvät perusohjeet ja -strategiat.
Ensimmäinen ja selvästi tärkein asia joka täytyy muistaa on se, että sijoittaminen on aina riskien ottamista. Ilman riskiä ei myöskään ole tuottoa. Aloittelevan sijoittajan onneksi todettakoon, että tiettyjä perusperiaatteita noudattamalla riskit on mahdollista vähintäänkin pitää kurissa.
Yksi sijoitusmaailman suurimpana guruna tunnettu John Bogle on ETF-rahastojen sijoittamiseen erikoistunut asiantuntia, jolla jakoi hiljattain omia sijoitusviisauksiaan. ETF-rahastot eli Exchange Traded Funds ovat pörssinoteerattuja rahastoja, jotka ovat nostaneet suosiotaan sekä niiden tarjonnan laajuuden että ostoon ja myyntiin liittyvien alhaisten kustannusten ansiosta. Yksi ETFien parhaita puola on se, että niitä on todella helppo hajauttaa, joka on myös yksi sijoitusguru Boglen neuvoista etenkin aloitteleville sijoittajille. Tällä hetkellä erilaisia ETF-tuotteita on saatavilla peräti 6000 kappaletta ja joukkoon mahtuu niin kehittyville markkinoille, robotiikkaan ja automaatioon, pelaamiseen ja nettikasinoihin, metsään kuin kultaankin sijoittavia rahastoja.
Pidä sijoittaminen yksinkertaisena ja älä seuraa mielijohteita
Tunteita ei kannata sekoittaa sijoitussuunnitelmaan. Sijoitusmarkkinat syöttävät ihmisille jatkuvalla syötöllä kaikennäköistä “meteliä”, jota ei suinkaan kannata kuunnella jo pelkästään siitä syystä, että samaan informaation luottavat tuhannet muutkin sijoittajat. Vaikka aloittelevasta sijoittajasta pörssit ja rahastot saattavat tuntua alkuun hyvinkin monimutkaisilta, ei sijoittaminen missään tapauksessa ole rakettitiedettä. Sinun ei siis tarvitse olla nero, eikä sinun välttämättä tarvitse edes juurikaan tuntea rahoitusteoriaa. Avain menestykseen on perusteiden ymmärtäminen. Tärkeintä on tasapainottaa oma salkku, riski ja sijoittamiseen liittyvät kustannukset.
Maailman menestyneimpänä sijoittana tunnettu Warren Buffet tyrmää täysin myös niin kutsutun kontra-sijoittamisen, jossa sijoittaja ostaa jotakin tiettyä osaketta vain ja ainoastaan siksi, että kaikki muut tuntuvat sitä vihaavan. Buffetin mielestä vastavirtaan sijoittaminen on “typerää”. Paras tapa kasvattaa sijoitusta on sijoittaa osinkoja kasvattaviin yhtiöihin. Paras tapa löytää hyvät kohteet on seurata yritysten osakekohtaisen osingon kasvutrendiä, ei keskittyä pelkästään ostohetken osingon suuruuteen.
Tee selkeä sijoitussuunnitelma
Maailman johtajat sijoitusasiantuntijat tuntuvat olevan yhteisymmärryksessä myös siinä, että lisäsijoituksia kannattaa hankkia säännöllisesti palkkatuloista säästämällä. Monella on tänä päivänä mielessä haaveet taloudellisen riippuvuuden saavuttamisesta ja tämä vaatii todella paljon suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä. Säästöt kertyvät usein hyvinkin pienten menoerien karsimisesta ja voit pian huomata, että tililläsi istuu melko mukava summa. Rahaa ei kannata jättää seisomaan joutilaana, vaan säästöjen kerryttyä on aika alkaa miettiä, miten säästöistä voidaan kasvattaa lisätuottoa. Tällöin osakkeisiin tai esimerkiksi ETF-rahastoihin sijoittaminen saattaa olla hyvä vaihtoehto.
Jotta säästöillä voidaan alkaa ansaitsemaan tasaista tuottoa mahdollisimman alhaisella riskitasolla, on tärkeää, että sijoittaja hajauttaa aina salkkunsa. Salkkuun olisi hyvä kuulua noin kymmenen eri yhtiön osakkeita, mutta vähintään muutama sieltä tulisi löytyä, jos kymmenen kuulostaa liian suurelta luvulta. Sijoituskohteita ja globaaleja trendejä kannattaa seurata tarkkaan, sillä ne näyttävät hyvin suuntaa siitä, mitkä osakkeet tulevat nousemaan ja mitkä eivät. Aloitteleva sijoittaja voi yksittäisten osakkeiden sijaan valita sijoituskohteekseen passiivisen indeksirahaston, jonka tuotto-odotus on pienempi kuin osakkeiden, mutta myös riskit ovat alhaisemmat.
Pysy alkuperäisessä suunnitelmassasi
Yksi parhaista neuvoista on mitä ilmeisemmin se, että aina kannattaa pysyä alkuperäisessä sijoitussuunnitelmassa, vaikka markkinoilla tapahtuisi mitä. Yksi suurimmista syistä, miksi sijoittajat epäonnistuvat sijoituksissaan on se, että he muuttavat strategiaansa väärällä hetkellä. Parasta on siis pysyä alkuperäisessä suunnitelmassaan eikä reagoida liikaa markkinoiden tapahtumiin, sillä se saattaa osoittautua kohtalokkaaksi.